Jeg synes det bør være like lett å snakke om smerter i underlivet, som å snakke om smerter i nakken eller knærne. Det finnes nemlig flere sykdommer som kan ramme underlivet og vulvaen vår, men likevel er det fortsatt tabubelagt. Etter flere år i bransjen har jeg møtt kvinner med smerter i underliv, i forbindelse med trening, samleie, menstruasjon eller på daglig basis.
Dette må normaliseres! Ikke ved å si “det er normalt, det må du leve med”, men å få bort dette tabuet og redselen for å snakke høyt om det og søke hjelp. For det finnes hjelp!
Langvarige smerter i underlivet rammer 10-15 prosent av kvinner i løpet av livet.
Selv om smerter i underlivet rammer flest unge, opptrer det i alle aldre. Mange kvinner lever med disse smertene i lang tid, fordi de tenker at det er sånn det er å være kvinne. Tenk så mange mørketall det gir! Og tenk at det fortsatt er så mye skam knyttet til det, at så mange kvinner aldri innser at det faktisk IKKE er normalt!
Så, la oss snakke!
Vulvodyni/vestibulitt
Litt vanskelig ord, jeg vet. Vulvodyni betyr ganske enkelt “smerte i kvinnens ytre kjønnsorgan” på latinsk. Det finnes flere undergrupper av vulvodynier, og den jeg oftest hører om er vestibulodyni, eller vestibulitt som det tidligere het. Jeg bruker ofte det begrepet enda. Ved vestibulodyni/vestibulitt er det en brennende eller sviende smerte lokalisert helt ytterst i skjedeåpningen. Det kan kun være smerter ved berøring, som ved bruk av tampong, samleie, sykling og lignende, eller det kan være smerter av og på hele tiden, uten noen form for provokasjon. Smerteterskelen i skjedeåpningen senkes, noe som kan føre til at lette berøringer som bruk av for stramt tøy, som trange jeans eller g-streng, og å sitte i noen spesielle stillinger, kan gi smerter.
Det som er så frustrerende med denne lidelsen, er at det ikke finnes noen tegn til annen sykdom eller årsak – noe som enkelt kan forklares, og behandles. Vi vet ikke sikkert hvorfor det opptrer, men at det kan være flere grunner. Det er ganske sikkert at det forverres av stress, og at det kan forekomme etter hyppig bruk av medisiner mot sopp eller urinveisinfeksjon. Tidligere vonde opplevelser eller traumer og stram bekkenbunnsmuskulatur spiller nok også inn som en faktor.
Vaginisme
Apropos stram bekkenbunnsmuskulatur. At muskulaturen rundt skjedeveggen strammer seg, kalles vaginisme. Noen opplever også økt tonus og ufrivillige sammentrekninger av muskulaturen. Vaginisme er også dessverre en utbredt tilstand som skaper smerter i underlivet, og som ofte kommer sammen med vestibulodyni. Skjeden føles trangere, og det kan være vanskelig og smertefullt å føre noe inn. I tillegg er det lettere å bli sår eller få små rifter i slimhinnen ved samleie.
Bekkenbunnsmuskulaturen fungerer på akkurat samme måte som for eksempel muskulaturen på baksiden av lårene eller i nakken. Den kan bli kort og stram, og det blir vanskeligere å utføre visse handlinger eller bevegelser. Vi vet at muskulaturen vår strammes ved økt stress, sykdom og tidligere traumer. Vi vet også at muskulaturen vår trenger sirkulasjon og oksygen for å fungere optimalt.
Hva skal jeg gjøre da, hvis jeg har vondt i tissen?
Først og fremst skal du kreve en grundig, men varsom, undersøkelse for å finne ut om plagene kan skyldes noe annet. Da enten hos fastlegen din eller en gynekolog.
Er det mistanke om vulvodyni eller vaginisme, er behandling hos fysioterapeut (gjerne en mensendieckfysioterapeut) eller osteopat, med kunnskap på området, ofte første ledd. Det er helt menneskelig å forville seg inn i denne onde sirkelen som gir et mer og mer uheldig spenningsmønster. Det kan være i underlivet, ryggen eller i nakken. Fokuset er det samme – denne sirkelen må brytes.
Behandlingen vil i all hovedsak bestå av å løse opp i spenninger i og rundt bekkenet, og i eventuelle andre deler av kroppen, lære deg gode avspennings- og pusteøvelser og trene bekkenbunnen for å øke sirkulasjonen og bevisstheten i området – hvis du er klar for det. Intern undersøkelse av bekkenbunnen gjøres ved behov og ønske. Det skal du aldri føle deg presset til! Etterhvert kan man ta i bruk hjelpemidler som dilatorer, og biofeedback med vaginale prober.
Kommer sjeldent alene
Når jeg treffer disse kvinnene, som først og fremst kommer til meg grunnet dysfunksjon eller smerter i underlivet, viser det seg at det ofte er andre plager som medfølger. Vulvasmerter er ifølge studier assosiert med blant annet nakke- og skuldersmerter, irritabel tarm, smerter ved å gå på do og fibromyalgi.
Det er vanskelig å si hva som kom først. Det er ikke så viktig heller. Personlig synes ikke jeg det er så viktig å vite nøyaktig rekkefølgen på ting, eller å finne “roten”. Alle disse lidelsene nevnt over er forbundet med høy arbeidsbelastning, stress, fysiske og psykiske traumer, lite egenkjærlighet og kanskje en følelse av å aldri bli satt først. The list goes on. Da tenker jeg at det som er viktig er å kartlegge hvem som sitter foran meg, ikke hva eller hvilken sykdom. Hvordan kan vi sammen bryte sirkelen?
Livet setter seg i kroppen vår, på den ene eller andre måten. Derfor er det svært viktig for meg å behandle kroppen din som en helhet. Å lære deg hvordan det fysiske og psykiske henger sammen. Disse negative reaksjonsmønstrene som du har skapt i løpet av livet VIL skape spenninger og smerter i kroppen, ofte på flere plan. Ved å lære deg å sette grenser, leve mer i nuet og gi kroppen rom for å ta opp nok oksygen, skaper du både sirkulasjon og avspenning i kroppen – ja, helt ned til underlivet!
Flere aktuelt poster
Hva gjorde mine fødselsopplevelser så bra? Jeg tror god forberedelse.
Jeg har de siste årene interessert meg mer for og spesialisert meg innen kvinnehelse. Etter å selv ha vært gjennom to graviditeter, fødsler og barseltid, vet jeg at det er store forandringer som skjer med kroppen, og at det ikke alltid er like lett å finne hjelp.Som...
Endometriose
Visste du at endometriose er den vanligste kvinnesykdommen vi har? Hvorfor vet vi så lite om den da? Da snakker jeg om meg selv inkludert - før jeg fordypet meg i kvinnehelse. Først nå ser jeg hvor utbredt det er, og hvor vanskelig det er å få hjelp. Og ikke minst -...
Adenomyose
Om endometriose er et nytt begrep for deg, kan jeg vel trygt si at adenomyose er enda mindre kjent? Sannheten er at adenomyose rammer enda flere. Det er vanskelig å finne nøyaktige tall, men det antas at omkring 15-20% av kvinner har tilstanden. En av grunnene til at...