Om endometriose er et nytt begrep for deg, kan jeg vel trygt si at adenomyose er enda mindre kjent? Sannheten er at adenomyose rammer enda flere.
Det er vanskelig å finne nøyaktige tall, men det antas at omkring 15-20% av kvinner har tilstanden. En av grunnene til at du ikke har hørt om det, kan være at det rammer oftest kvinner senere i livet, mens endometriose ser vi ofte fra tidlig pubertet.
Hva er adenomyose?
Enkelt forklart, inne i livmoren vår, har vi en slimhinne. Det er denne som skilles ut fra kroppen under menstruasjon dersom det ikke er et befruktet egg å finne. Ved endometriose har kvinnen et vev som ligner slimhinnen utenfor slimhinnen. Ved adenomyose har denne livmorslimhinnen vokst inn i livmorens muskelvegg. Ordet “adeno” betyr kjertel, og “myose” betyr muskel. Altså, en “kjertel-i-muskel-sykdom”.
Når skal jeg mistenke at smertene jeg har kan skyldes adenomyose?
Som nevnt i artikkelen om endometriose, er livmoren vår helt fantastisk på mange måter. Den har en pumpefunksjon som pumper blodet ut ved menstruasjon, og sædceller opp i livmoren ved eggløsning. Det som dessverre skjer ved adenomyose, som ved endometriose, er svært ukoordinerte og uregelmessige sammentrekninger. Dette skaper både smerter og kraftigere blødninger, som er de vanligste symptomene. Smerte fremtrer ofte de to-tre første dagene av menstruasjonen, og kan bli verre og verre med tiden, ettersom adenomyosen sprer seg. Dersom du også har smerter i dagene før menstruasjonen, kan du mistenke endometriose.
Kvinner med adenomyose kan oppleve såkalte “dype støtsmerter” ved samleie. Det betyr at det er smertefullt når mannens penis treffer/støter mot livmoren. Ca. 30% opplever også at det kan være vanskelig å rekke toalettet i tide eller at de må ofte på do, og/eller en svie som kan føles som en blærebetennelse, uten at det er noen bakterier å finne.
Som nevnt, adenomyose opptrer oftest senere i livet, etter fylte 30 år. Dersom smertene kommer snikende etter en fødsel eller utskrapning, kan du mistenke adenomyose. Smertene kan være lokale i magen, de kan stråle ut til ryggen eller ile nedover i hoftene og bena.
Kan jeg bli gravid hvis jeg har adenomyose?
Det som er viktig å si her, er at mange kvinner med både adenomyose og endometriose blir raskt gravide og føder helt ukomplisert.
Ettersom sammentrekningene, som også skal pumpe sædceller opp til egget, er forstyrret, opplever noen kvinner med adenomyose at det kan være vanskeligere å bli gravid. Embryoet kan også ha vansker med å feste seg til livmorveggen. Man har lenge mistenkt at adenomyose kan føre til komplikasjoner i svangerskap og under fødsel, men det mangler gode studier som bekrefter dette.
Poenget er altså at i de tilfellene et par sliter med å få barn, oppdages ofte adenomyose eller endometriose, som da antas å være en årsak til infertiliteten.
Hva skal jeg gjøre hvis jeg mistenker at jeg har adenomyose?
Her gjentar jeg hva jeg skrev om endometriose, da det er så og si samme fremgangsmåte:
Først og fremst, kontakt fastlegen. Aldri bagatelliser plagene dine, og tenk at “det er helt normalt å ha litt vondt”. Det er det ikke! Det kan som nevnt ta lang tid å bli diagnostisert, så ikke utsett!
Noen fastleger har god kompetanse på området, hvis ikke skal du bli henvist til en gynekolog. Når legen/gynekologen får et tydelig bilde på problemstillingen din, kan det være du blir henvist til ultralyd eller MR, for å få bekreftet sykdommen. Ingen undersøkelsesmetoder er perfekte, og du kan bli både over- og underdiagnostisert. Legen vil da som oftest legge denne usikkerheten frem for deg om det skulle ha noen betydning for videre behandling.
Det er viktig å komme i gang med behandlingen av adenomyose så fort som mulig, ettersom tilstanden ofte blir verre.
Forutenom kirurgi, hvor livmoren blir fjernet, finnes følgende behandlingsmuligheter:
Hormoner:
Ettersom adenomyose og endometriose er hormonavhengig, kan en av behandlingene være å regulere hormonbalansen ved hjelp av ekstra hormoner. Førstevalget er ofte hormonspiral. Hormonspiral kan redusere blødningene, redusere smertene (i beste fall helt), krympe livmoren og forhindre utvikling av adenomyosen.
Ved endometriose kan tilskudd av østrogen gi god effekt, men dette kan forverre tilstanden ved adenomyose. Derfor er det viktig at du velger p-piller uten østrogen, men med kun hormonet progesteron. Nemlig en såklat mini-pille.
Sunn livsstil:
Å spise sunt og trene regelmessig gir bare positive effekter. Det kan hjelpe deg med å holde vekten i sjakk, redusere stress og gi økt energi. Mange opplever at tarmproblematikk kan komme hånd i hånd med endometriose.
Livmoren og tarmen ligger jo temmelig tett sammen. Et bedre kosthold og en “gladere” tarm kan derfor være med på å redusere smertene betraktelig.
Smertebehandling:
Selv om bruk av smertestillende kun hjelper på symptomene, kan det være avgjørende for behandlingen av både adenomyose og endometriose. Da i hovedsak med tanke på kvinnens livskvalitet, og da mulighet til å delta i samfunnet, trene, spise sunt og så videre.
NSAIDs er en gruppe medikamenter som har en smertestillende og betennelsesdempende effekt, og kan dermed lindre smertene forårsaket av adenomyose. Ha alltid dialog med legen ved bruk av medikamentell behandling, for best mulig effekt og med tanke på eventuelle bivirkninger.
Fysioterapi/osteopati:
En annen god form for smertebehandling, er å oppsøke en fysioterapeut eller osteopat med kompetanse på området. Som nevnt over, kan smertene stråle til både rygg og nedover i bena.
Vi vet at smerter i kroppen skaper spenninger. Og spenninger i muskulaturen og bindevevet øker smertene, blant annet fordi disse spenningene kan gi press mot blodårer og nerver. En ond sirkel.
Fysioterapeuten eller osteopaten sin jobb er å hjelpe deg å spenne av, øke bevegeligheten i bekkenområdet, roe ned nervesystemet og lære deg å puste mer hensiktsmessig. Rett og slett bryte denne onde sirkelen. Dette gjør vi både på benken med ulike teknikker hvor vi trykker på og masserer de områdene som er spent, ved å veileder i ulike pusteteknikker og gjennomgå øvelser som kan bidra til å spenne av kroppen og nervesystemet.
Tålmodighet
Uansett hvilken behandling du går for, må du være tålmodig. Ingen behandlinger har effekt over natten. Noen ganger kan det ta opptil seks måneder før du kjenner effekt av hormonbehandling, så ingenting kan bekreftes eller avkreftet før du har gitt det litt tid. Det kan føles tungt, jeg vet. Det jeg også vet, er at behandling hos en fysioterapeut eller osteopat kan gi kroppen en god avlastning, og kan bidra til at smertene i kroppen reduseres.
Vit at det finnes mennesker som jobber med dette daglig, og som vil gjøre alt i sin makt for å hjelpe deg på riktig vei. Selv om veien kan være kronglete.
Kilder:
https://endometriose.no/om-sykdommene/endometriose/
Gynekolog Tina Tellum, hentet fra podcasten “Femihelse”
Illustrasjon hentet fra https://babygest.com/
Flere aktuelt poster
Vulvodyni og vaginisme
Jeg synes det bør være like lett å snakke om smerter i underlivet, som å snakke om smerter i nakken eller knærne. Det finnes nemlig flere sykdommer som kan ramme underlivet og vulvaen vår, men likevel er det fortsatt tabubelagt. Etter flere år i bransjen har jeg møtt...
Hva gjorde mine fødselsopplevelser så bra? Jeg tror god forberedelse.
Jeg har de siste årene interessert meg mer for og spesialisert meg innen kvinnehelse. Etter å selv ha vært gjennom to graviditeter, fødsler og barseltid, vet jeg at det er store forandringer som skjer med kroppen, og at det ikke alltid er like lett å finne hjelp.Som...
Endometriose
Visste du at endometriose er den vanligste kvinnesykdommen vi har? Hvorfor vet vi så lite om den da? Da snakker jeg om meg selv inkludert - før jeg fordypet meg i kvinnehelse. Først nå ser jeg hvor utbredt det er, og hvor vanskelig det er å få hjelp. Og ikke minst -...