Jeg snakker mye om pust. Både her på nettsiden, på kursene mine og til mine pasienter. Som nevnt i tidligere innlegg, snakker jeg også mye om vagusnerven. Det kule er, at disse to henger sammen! På godt og vondt. God pust aktiverer vagusnerven, “dårlig” pust kobler den av. 

Mellomgulvet er helt enestående, ved at den reagerer på det meste som skjer i oss. Den eksisterer på en måte i skjæringspunktet mellom kropp og følelser.

Mellomgulvet – den store pustemuskelen

Mellomgulvet, eller diafragma, er muskelen som skiller brysthulen fra bukhulen. Den ligger midt i brystkassa, festet til nedre del av ribbenskassa, til brystbenet og ryggraden. Mellomgulvet er en tynn, sterk muskel som har muligheten til å bevege seg hele 5-6 cm opp og ned inne i kroppen. Den er, som du kanskje allerede gjettet, sentral for respirasjonen, sirkulasjonen og emosjonene. 

Mer enn bare en muskel

Denne muskelen er helt enestående, ved at den reagerer på det meste som skjer i oss. Den eksisterer på en måte i skjæringspunktet mellom kropp og følelser. Dersom du holder tilbake eller skyver bort følelsene dine, hemmer du pusten på forskjellige måter. Noen følelsesmessige tilstander frigjør bevegelse i mellomgulvet, mens andre hemmer bevegelsen. For eksempel glede og sorg. Glede frigjør og åpner, sorg binder og strammer. 

Ettersom denne muskelen er koblet til alle indre organer, som hjerte, lever, nyrer, binyrer og tarmer, sier det seg selv at nedsatt funksjon i mellomgulvet kan være skadelig for organene. Undertrykte og hemmende følelser, og angst, kan derfor få betydning i primærutviklingen av sykdom og lidelser i indre organer og i muskel- og skjelettsystemet vårt. 

Ni av ti smertepasienter puster høytcostalt. Det vil si at de puster høyt oppe i brystet, og ikke fyller lungene sine. Dette gir et signal til kroppen at det er fare på ferde, og det sympatiske nervesystemet fyres opp og gjør seg klar for kamp.

Det jeg sier her er at et stramt mellomgulv, som kan komme av både undertrykte følelser, stress og høycostal pust, kan bidra til sykdom i organer og smerter i muskel- og skjelettsystemet. Du er kanskje lei av å høre at svaret på alt er pusten, men det er en av de mest effektive behandlingsformene vi har. Det er ikke vagusnerven som direkte forsyner mellomgulvet, men vagusnerven forgrener seg gjennom et hull i mellomgulvet, sammen med spiserøret og blodårer. Det vil si at vi kan påvirke både vagusnerven, og mellomgulvet, ved å puste mer bevisst. 

Pust

Å bli mer bevisst på pusten din er noe av det viktigste du kan gjøre for å skape mer ro og redusere spenninger i kroppen din. Ordet pust kommer fra det latinske ordet «spiritus» som betyr ånd. Ordet åndelig betyr å være oppmerksom og bevisst. Se på det som å «puste inn ny livskraft». Vi puster omtrent tjuetusen åndedrag på et døgn. 12-14 ganger i minuttet som et gjennomsnitt.

Legg deg ned på gulvet, i sengen eller i sofaen din. Legg deg komfortabelt og rett opp i klær, kroppsdeler eller andre ting som kan være forstyrrende. Bruk gjerne litt tid på å kjenne etter at du faktisk ligger godt!

  • Først skal du bare legge merke til pusten din, uten å dømme eller bryte inn, bare observere. Hvordan kjennes den ut? Er pusten rask? Grunn? Dyp? Pust inn og ut gjennom nesten syv ganger.
  • Deretter bryter du inn i pusten og prøver å puste ned i mellomgulvet. Kjenn hvordan nedre del av ribbekassa utvider seg, både fremover, til siden og bakover. Dype inn- og utpust, gjerne inn gjennom nesen og ut gjennom sammenklemte lepper eller lage en sssss (tungen lett mot ganen). La utpusten være lengre enn innpusten. Målet er å komme ned på fem-seks pust i minuttet. Gjenta syv ganger. 

Gjør du dette daglig, vil det gjøre underverker for både mellomgulvet, da denne tøyes og strekkes, og vagusnerven, som kobles på og styrkes.

Hos meg på Kvinnehelse Sør er det rom for det ubehagelige. Vi jobber både med kropp og sinn, og du blir kjent med kroppen din på en ny måte – enten på benken eller på en av mine grupper. Alltid med veiledning og fokus i pust og avspenning.

Kilder:

Mathilde Myklebust, Spesialist i fysioterapi, Smertepoliklinikken, Drammen sykehus

https://www.spireklinikken.no/post/pusterdu

Illustrasjon hentet fra: https://articles.sivananda.org/hatha-yoga/prana/the-diaphragm-an-amazing-muscle/ 

Vil du lære mer om mellomgulvet
og pusten din?

Ikke nøl med å ta kontakt!

Flere aktuelt poster

Endometriose

Endometriose

Visste du at endometriose er den vanligste kvinnesykdommen vi har? Hvorfor vet vi så lite om den da? Da snakker jeg om meg selv inkludert - før jeg fordypet meg i kvinnehelse. Først nå ser jeg hvor utbredt det er, og hvor vanskelig det er å få hjelp. Og ikke minst -...

Adenomyose

Adenomyose

Om endometriose er et nytt begrep for deg, kan jeg vel trygt si at adenomyose er enda mindre kjent? Sannheten er at adenomyose rammer enda flere. Det er vanskelig å finne nøyaktige tall, men det antas at omkring 15-20% av kvinner har tilstanden. En av grunnene til at...